10 frågor att ställa vid val av CRM-system (del 1 av 3)

Det finns inga vinnare här. För kunderna innebär detta att de inte får avkastning på sin investering och att de på sikt går miste om viktig försäljning. Att så många implementationer misslyckas smittar också av sig och drabbar alla företag i CRM-branschen, även de som faktiskt levererar och gör ett väldigt bra jobb.
Tyvärr så händer detta helt i onödan. Håller sig till ”CRM:ets A B C” så kommer man nästan alltid att lyckas med sin CRM-implementation.
De tre första frågorna täcker in ”CRM:ets A B C” och jag förklarar det lite utförligare här.
För det första så måste man göra CRM-systemet enkelt. Ett av de vanligaste felen är att man vill ha med all information om allt i systemet och då blir det för stort, komplicerat och ohanterligt. I vissa system som vi har sett så måste man fylla i 20 till 30 olika fält med information bara för att skapa en ny affärsmöjlighet eller en ny kund. I dessa fall så kommer en av två saker att hända. Antingen så struntar säljarna helt i CRM-systemet eftersom det är för krångligt och tar för mycket tid alternativt att de bara fyller i viss information. Här handlar det om att dra gränsen vid ”need to have” istället för ”like to have”. Utgår man ifrån ”need to have” så brukar vi landa på cirka 10 olika fält att fylla i. Resultatet av ett för komplext system blir helt enkelt att det inte används alls eller att bara delvis. Då är det bättre att göra det enkelt från början så att all central information alltid redovisas.
Ett annat vanligt fel är att man anpassar systemet efter säljchefen och/eller VD:n. Det här är ett oerhört effektivt sätt att göra systemet irrelevant för säljarna. Istället så måste det primärt vara anpassat för att hjälpa säljarna i deras dagliga arbete. Säljarna måste helt enkelt känna att de får mycket mer tillbaks av systemet (till exempel i form av struktur och ordning och reda i säljarbetet) än vad det är ”betungande” att registrera den information som man förväntas registrera. Säljaren måste med andra ord känna att hen får mycket mer tillbaks än vad hen ger.
Relativt vanligt är också att man hoppar över utbildningen, antingen för att man tycker att CRM-systemet är så enkelt att det inte behövs eller för att spara tid/pengar. Utbildningen fyller dock flera funktioner som man då går miste om:
Läs gärna nästkommande två bloggartiklar (del 2 och del 3) för information om ytterligare frågor du bör ställa vid val av nytt CRM-system.
Kontakta oss gärna för en kostnadsfri konsultation om du vill veta mer om CRM och Dynamics 365?
Inlägget 10 frågor att ställa vid val av CRM-system (del 1 av 3) dök först upp på crmpaketet – ett lättanvänt och mobilt säljstöd.
Känner du dig osäker eller är du redo att komma igång? Kontakta oss så svarar vi på alla frågor eller föreslår ett uppstartsmöte där vi går igenom era behov.