Försäljning

7 tips som gör dig till en proffsminglare på konferensen

7 tips som gör dig till en proffsminglare på konferensen

Det är lätt att smita undan och gömma sig bakom laptoppen och i mobil när du är på konferensen och alla tycks prata med varandra, förutom du som inte känner någon. Samtidigt vill du, likt en proffsminglare, prata runt och skapa nya kontakter. Du behöver inte vara blyg för att tycka att det här är en rejäl utmaning och för många blir just datorn, mobiltelefonen eller ett extra långt toabesök ett sätt att lösa situationen.

Tänk om du istället var bra på att mingla! Tänk om du vågade gå fram till person efter person och bara prata! Hur gör jag? Vad säger jag? Vad finns det för knep? Hur gör proffsen?

Tro det eller ej men du kan också! Här kommer 7 tips som gör dig till en proffsminglare.


Före konferensen

Ta reda på information om konferensen, vad den handlar om, vilka som kommer föreläsa, gå igenom deltagarlistan om det finns något. Extra pluspoäng får du om du även kollar upp konferensens hashtag på Twitter och Instagram. Ju mer du vet, desto enklare och tryggare blir det för dig. Före konferensen kan du även tänka ut några bra frågor att ställa till andra deltagare (se mera om frågor nedan).

Sätt ett mål som en proffsminglare

Ha ett mål, även om det bara är att konversera med en enda ny person under konferensen samt presentera dig för de som sitter bredvid dig i åhörarsalen, så är det bättre att ha detta som mål än inget alls. Om du sätter ett mål som är lite utanför din egen komfortzon så utmanar du också dig själv.

 

Vilka du skall gå fram till och vilka du skall undvika

Gå fram till dem som står ensamma, 2 och 2 eller 3 och 3 och pratar. Undvik med andra ord större grupper eftersom det är svårare att få uppmärksamhet eller göra sig hörd där. Står personerna 2 och 2 så observera hur de står. Står de mitt emot varandra så skall du inte gå fram. Står de istället med en öppen vinkel mellan sig så är de öppna för att prata med andra. Om du träffar någon som inte är intresserad av att prata med dig, då är det bara att strunta i den personen, gå vidare och prata med någon som är mera välkomnande.

 

Hur man börjar en konversation med någon man inte känner

Att börja konversera någon man inte känner är alltid lite läskigt, men kom ihåg att du befinner dig i ett sammanhang där det är OK att ”mingla”, det vill säga att gå fram och prata med personer du inte känner. Ingen kommer därför att bli förvånad. Jag skulle faktiskt vilja vända på det och säga att det vanligtvis är uppskattat om du gör det eftersom majoriteten själva inte vågar.

Först och främst: Ett vänligt ”Hej” och ett leende är alltid den bästa inledningen. Det går liksom inte att säga nej till detta.

Vad du sedan kan börja prata om är egentligen väldigt enkelt eftersom ni har detta gemensamt: Konferensen! Ämnesområdet för konferensen är en perfekt start och när ni har diskuterat detta (vad man skall eller har lyssnat på och varför, vad man är mest intresserad av etc) blir det naturligt att även prata om varför hen är där, hur ämnet för konferensen berör hens arbete och så vidare.

Fikabord eller buffébord är bra platser för att starta en konversation. Varför inte säga ”Så mycket att välja på, vad skulle du rekommendera?” eller ”På en 10-gradig skala, vad tror du om den inlagda brysselkålen?”

Undvik frågor med ja/nej-svar och mer banala diskussioner, till exempel om vädret. Samtalet skall vara i en positiv anda så börja inte debattera.

 

Fokusera på att vara nyfiken

När du konverserar, se då till att skifta fokus från att tänka på dig själv och hur du själv känner dig (till exempel nervös) till att istället fokusera på att vara nyfiken. Detta för med sig två bra saker:

  • Hjärnan har inte kapacitet nog för att vara både nervös och nyfiken -> nervositeten släpper taget om dig och nyfikenheten tar över.
  • Eftersom du är så nyfiken så hittar du hela tiden bra frågor och diskussioner och du slipper pinsamma tystnader.

Följ upp

Skriv så fort du hinner skall du skriva ner namnet på den du träffar samt en kort beskrivning av vad ni diskuterade. Återkoppla sedan på LinkedIn inom 24 timmar, det vill säga före de hunnit glömma bort dig. Här har du chansen att tacka för en bra pratstund samt ta konversationen/relationen vidare på det sätt som du känner är naturligt. Om du ser en affärsmöjlighet eller vill skicka företagets nyhetsbrev till dem så skall de så klart vidare in i ert CRM-system.

 

Slutligen ett sista tips på vägen

Stäng av telefonen!

 

Sammanfattning

Så sammanfattningsvis är det tre saker att tänka lite extra på:

  1. Bestäm dig för att mingla (sätt ett mål)
  2. Fokusera på att vara intresserad
  3. Följ upp

Att mingla på konferensen är ju en av många former av försäljning. Vill du läsa mer om försäljning kan du ladda ner guiden organisera din försäljning för framtiden.

 

<script type=”text/javascript”> var cdCampaignKey = ’CMP-01011-P4S9C3’; </script>

Kontakta oss med dina frågor!

Känner du dig osäker eller är du redo att komma igång? Kontakta oss så svarar vi på alla frågor eller föreslår ett uppstartsmöte där vi går igenom era behov.