System/Plattform

Microsoft MVP – vad är det?

På CRMK har vi fem kollegor som fått utmärkelsen MVP av Microsoft inom det vi kallar Business Applications. Det är en personlig utnämning som var och en fått för sitt stora engagemang och bidrag att dela med sig av sin kunskap i Microsoft community. Men vad innebär det egentligen? Häng med när vi frågat våra MVP:er om deras resa och upplevelse av programmet.

Om MVP-programmet

Låt oss börja med att ge en introduktion till vad MVP-programmet är för något. Microsoft Most Valuable Proffesionals (MVP) är en utmärkelse från Microsoft och ett program man kommer med i efter att man signerat ett NDA-avtal. Exakta kriterier för att komma med är inte officiellt, men gemensamt för de som har utmärkelsen är att de gillar att lära sig nya saker, testa nya features och ge feedback till Microsoft. De delar frikostigt med sig av sina kunskaper, exempelvis genom att blogga, göra videos, hålla och/eller tala på events, driva eller bidra till open source-projekt och vara delaktiga i olika sorters Microsoft-relaterade forum.

Utmärkelsen delas ut kontinuerligt, traditionellt den 1:e i varje månad. Först blir man nominerad (av Microsoft eller en befintlig MVP), sen väntar en period där ens “contributions” utvärderas. Får man utmärkelsen, varar den under ett år, sedan kan man få den förnyad. Varje MVP omprövas alltså varje år och runt den 1 juli brukar beskeden komma, om man blivit förnyad eller ej. Denna utmärkelse är personlig och har inte med ens arbetsplats att göra. Däremot kan man så klart få en massa inspiration från vad man vill dela med sig av genom att ha lärt sig saker på sin arbetsplats och jobbat i olika kundprojekt.

Det finns i dagsläget ca 4000 MVP:er i mer än 90 länder. Utmärkelsen får man inom ett eller flera områden. Våra MVP:er har den naturligtvis inom det område vi arbetar med, Microsoft Business Applications. Det finns i skrivande stund 8 MVP:er i Sverige inom kategorin Business Applications.

Kommer man med i programmet, innebär det utöver ett ökat kontaktnätverk inom Microsoft och med andra MVP:er, att man får ta del av Microsofts produktvisioner och roadmaps för olika delar av produkt-/tjänsteutbudet och man kan ge feedback. Nya vägar in till och direktkontakt med de olika produktgrupperna. Oerhört värdefullt både när man jobbar i kundprojekt och för att få ännu mer insikt i hur produkter och tjänster från Microsoft fungerar på djupet. Det innebär också att man blir inbjuden till MVP Summit, ett event som äger rum en gång om året på Microsofts huvudkontor i Redmond, Seattle.

Vad säger då våra MVP:er om sin respektive MVP-resa?

Våra MVP:er om utmärkelsen och programmet

Vi frågade våra MVP:er om de minns första gången de fick MVP-utmärkelsen, vem som nominerade dem, hur de kände då och vad utmärkelsen betyder för dem. Vi frågade även om hur programmet förändrats sedan dess och om det finns något minnesvärt att ta upp kring resans gång.

Gustaf Westerlund, MVP

Ja, det var många år sedan nu. Jag blev nominerad av en kund, vilket man kunde på den tiden och fick, som man brukar, ett mail där det stod att jag blivit MVP. Jag var först i Norden med att få en MVP på BizApps men kände till det sedan tidigare då min tidigare chef Göran Husman , varit MVP i många år. Det var mycket spännande att få utmärkelsen och jag blev så klart mycket glad.

Programmet har förändrats väldigt mycket. På vissa sätt är det rätt lika men de stora skillnaderna är att på den tiden så var Dynamics 365 (eller CRM som det hette då) ett enda system och det var inte fler än ca 40-50 MVP:er för CRM. Med Power Platform är det flera hundra idag. Förr kände man i princip alla andra MVP:er, eller visste åtminstone vilka de var. När vi var på MVP-summiten så betalade Microsoft för delar av resekostnaderna, där de idag inte längre betalar för något. Själva summiten var också mycket mer av en fest, där de ofta hyrde exempelvis en stor stadium eller museum för att ha festen. Jag minns att vi var många som tyckte att själva plattformen, som kallades XRM på den tiden, borde brytas ut och bli en egen produkt. Det som också skedde med Power Platform ganska många år senare.

MVP-utmärkelsen innebär för mig att jag lättare får kontakt med personer i produktgruppen som ofta är intresserade av att lyssna på vilken feedback jag har om de olika produkterna. Vet inte om det är min hybris men jag kan nog ändå se att en hel del av de saker jag givit feedback på också realiserats i plattformen, men det hade kanske skett helt oberoende av mig, men man kan ju hoppas att man har lite inflytande! En annan mycket viktig del av MVP-utmärkelsen har ju varit det otroliga nätverk av andra experter, det vill säga de andra MVP:erna som jag lärt känna. Vi hade till exempel för några minuter sedan ett problem som vi inte riktigt visste hur vi skulle lösa, vi kontaktar då direkt en kanadensisk MVP som specialiserar sig på området och en kvart senare är problemet löst som Microsoft support redan suttit en hel dag med att försöka lösa.

Sara Lagerquist, MVP

Ja jag minns att jag blev väldigt förvånad för det gick så snabbt från det att jag började blogga och tala till jag fick det så blev uppriktigt förvånad. Chris Huntingford nominerade mig och har sen första dagen jag träffade honom uppmuntrat mig. Jag satt på kontoret (på Industrigatan) när jag fick mailet och kommer ihåg att jag fick be Jonas (Rapp) kolla om det verkligen var det riktiga mailet och inget spam. 😂

Rätt mycket har förändrats sedan dess. Det är väldigt många fler MVP:er nu än då, vilket är varken bättre eller sämre, bara annorlunda stämning.

Vad utmärkelsen innebär för mig, för att vara ärlig, inte jättemycket. Det är ett resultat av att jag är aktiv i vårt community och det hade jag valt att vara oavsett utmärkelsen eller ej. Men självklart öppnas lite fler dörrar och större kontaktnät via utmärkelsen, men i det stora hela så är det bara en utmärkelse.

Jonas Rapp, MVP

Den 2017-03-01 hände det. Det kom ett mail när jag satt på kontoret. Oväntat, kul, respekt. Ett litet statement för att mitt nöje är värt det, och att jag rör mig åt rätt håll. Jag tror det var Tanguy Touzard som nominerade mig… men jag minns inte helt.

I vårt lilla tekniska hörn, när jag blev MVP inom området Dynamics CRM, har det sedan dess totalt exploderats. Antal MVP:er, antal nya tekniker, antal konferenser… Och alla kanaler – på webben, Slack, Discord, forum, Teams, GitHub, Stack Overflow… men ja, det sista var det mest aktiva ”förr”.

Det går inte att överdriva XRM. Nej, jag menar inte XrmToolBox. Jag menar tanken från Microsoft att Dynamics CRM kan göra allt, inte bara CRM. Därav blev det ett X i början istället, ungefär som Elon nu har kopierat till Twitter.
Jag vaknade upp som en känd person! Nää…. Jag var Jonas, jag fortsatte vara Jonas, och jag är Jonas idag med. Men helt klart, jag vågar nog ännu mer att stå för det jag tycker, om hur man ska utveckla systemen.

Carina Claesson, MVP

Jag blev nominerad av Jonas Rapp, fast det var före min tid på CRMK. Det kändes overkligt, spännande och något överväldigande med all information man plötsligt fick tillgång till.

Jag minns programmet från när jag 2009 började jobba med Microsoft Dynamics CRM (version 3.0) och Gustaf var den enda BizApps MVPn i Sverige. Jag tyckte det var kul att det fanns en person i Sverige som bloggade om den plattform som jag arbetade med.

Jag minns att jag följde många andra personer världen över och deras CRM-bloggar. Jag minns även att jag tyckte att det borde finnas fler kvinnliga “CRM MVP:er”. Idag känns det kul att vara en av dem som delar med sig av sina kunskaper just genom att skriva. För mig betyder utmärkelsen extra motivation till att fortsätta blogga och vara med i olika community-sammanhang. Det är också värdefullt med alla kontaktvägar in till produktgrupperna.

Tidigare såg man “vår” kategori som “CRM MVPer”, numera kan de personer som är BizApps MVP:er ha olika typer av bakgrund. Vissa kommer från Microsoft Dynamics CRM precis som oss. Andra från ERP-hållet och jobbar med F&O eller Business Central. Vissa kommer från Power Platform-hållet men inte Dataverse/”CRM”, utan istället från SharePoint-hållet och kommit in på att bygga appar med Power Apps eller automatisera med Power Automate. Programmet har vuxit och utvecklats till att innefatta många fler människor med olika typer av erfarenheter.

Benedikt Bergmann, MVP

Det var Amanda Sterner som nominerade mig. Det kändes fantastiskt och jag blev väldigt glad både när hon nominerade mig och när jag faktiskt fick utmärkelsen. Jag fick den första gången i januari 2021, så det var en bra början på året.

Jag har bara varit del av programmet i tre år, men ändå känner jag att det är större än när jag ”började”. Det vill säga att det är många fler personer som är MVP. Utöver det gick det igenom en större om strukturering och namnändring (sånt Microsoft gillar att göra) inom de 3 år. Annars tycker jag inte att det förändrades så himla mycket. Kontakten vi har med Microsoft och mycket av feedback vi får är samma.

För mig är det en uppskattning från Microsoft för allt jag (och alla andra) gör åt MS och delar i Community, av vår egen tid. Jag är stolt över att jag är MVP. Utöver det tycker jag att det är en väldigt bra ”asset” för mig då jag (och alla andra) har bra tillgång till Microsoft som annars inte skulle vara möjlig. Min karriär, eller i alla fall min kompetensutveckling, har det hjälp ganska mycket. Utöver det har jag fått mycket mer möjligheter att prata på olika evenemang som gjorde att jag är mer självsäker när det kommer till att prata framför människor. Det också hjälpt mina ”softskills”.

Det som dock är bäst och som egentligen betyder mest för mig är alla människor som jag har fått träffa. På evenemang eller i olika chatgrupper som vi MVPs har. Det finns till och med några personer som jag bara känner på grund av att jag blev MVP och som jag räknar som mina vänner nu.

Vi på CRMK önskar alla lycka till och håller tummarna för fortsatt förtroende i MVP-programmet!

Kontakta oss med dina frågor!

Känner du dig osäker eller är du redo att komma igång? Kontakta oss så svarar vi på alla frågor eller föreslår ett uppstartsmöte där vi går igenom era behov.