Varför fick just du en MVP utmärkelse?
Egentligen så vet man aldrig det för processen kring det hela är lite hemlig, säger Sara och skrattar till innan hon fortsätter: Generellt så innebär en MVP utmärkelse att man har bidragit till Microsofts Community på ett utmärkande sätt. För mig representerar Communityt ett utrymme där alla är välkomna, inga frågor är för dumma och alla bidrar på de sätt de kan. Jag lär mig nya saker varje dag genom att läsa bloggar, prata med likasinnade och ställa frågor och för cirka ett år sen så började jag även dela med mig av den kunskap jag själv sitter på. Det har jag gjort bland annat genom att åka runt på konferenser och hålla presentationer. Jag har varit i Texas, Glasgow, München och Amsterdam den senaste tiden men även flera lokala events här i Stockholm. Nästa konferens utomlands blir i oktober då jag ska till Orlando och hålla två sessioner. Den ena om kravfångstens ädla konst och den andra är om schemaläggning i Dynamics 365 CE. Jag skriver även en blogg och förutom det är jag i uppstartsfasen av att dra igång ett lite större Community engagemang här i Sverige. Vår första träff är den 5 September och målet är att hädanefter ha regelbundna träffar där vi kan lära oss vad som är nytt inom Power Platform och dela med sig av kunskap.
Vad innebär utmärkelsen för dig?
En bekräftelse på att jag inte är ute och cyklar med det jag bloggar/pratar? Nejdå, mer seriöst och i ett vidare perspektiv innebär det ytterligare möjligheter att få utvecklas och lära mig ännu mer. Mitt nätverk har breddats till att lära känna ännu fler MVP:er och att jobba närmare Microsofts produktgrupper med att både få information men också ge feedback.
Enligt Microsofts hemsida så finns det 54 personer i Sverige som har en MVP utmärkelse. Av de 54 är endast tre stycken kvinnor. Endast fyra stycken totalt har MVP inom just business applications, varav endast en är kvinna och det är du. Varför tror du att det är färre kvinnor som har en MVP utmärkelser?
Det finns säkert flera svar på den frågan och många faktorer som spelar in. Jobb inom teknik har tidigare varit mansdominerade yrken. till det kommer föräldraförsäkringen som inte delas helt lika. Kanske kan man lägga till det faktum att enbart personer som redan är MVPs eller som är anställda på Microsoft får nominera nya kandidater till att bli det och det blir lite av ”styrelsefenomenet” att det är närmare till hands att nominera personer som är mer lika sig själv än andra. Jag vet inte säkert men det jag vet är att det inte beror på att kvinnor är sämre än män på teknik.
Vad innebär det att du som kvinna har det?
Helt ärligt så tror jag inte mitt kön har så jättemycket innebörd. Jag tror snarare att det finns andra faktorer som kan vara mer inspirerande. Jag kommer till exempel inte från en teknisk bakgrund vilket många tror behövs i vår bransch. Tidigare i veckan hade jag faktiskt ett teams-samtal med en kvinna i Kanada som hade kontaktat mig på LinkedIn. Hon var i farten att byta till en karriär inom Power Platform men var orolig och kände sig underlägsen för att hon inte kom från IT-sidan tidigare eller kunde programmera. Men så som teknologin ser ut idag så finns det möjlighet för personer med olika bakgrund att ta del och skapa sig en karriär inom Power Platform och min resa bekräftar det.
Vad är ditt fokusområde?
Mitt fokusområde är att leverera bästa möjliga lösning till mina kunder, men skulle du fråga någon annan så skulle de högst troligt svara att mitt fokusområde är ”No-code” – det vill säga utveckla utan att skriva kod. Det är delvis sant, jag är en stor No-code förespråkare. Jag menar att bästa möjliga lösning för mina kunder består av att till störst del leverera en lösning utan eller med så lite kod som möjligt. Sen finns det undantag, gråzoner och massa andra parametrar att ta hänsyn till så jag säger inte att det är svart eller vitt men om jag ska dra hela det resonemangen så sitter vi nog här till midnatt. Jag är också väldigt passionerad kring kravfångst. Så mycket av ett lyckat projekt handlar om att ha uppfattat kundens behov korrekt, därför blir en kvalitativ kravfångst en stor framgångsfaktor i det.
Vad ser du att du gör om fem år?
Svår fråga. Att jobba med Power Platform var inget jag egentligen planerade och hade du frågat mig för fem år sen så hade jag precis börjat nosa på det som då kallades Dynamics CRM och hade aldrig kunnat gissa hur min vardag skulle se ut idag. Men det är också det som är så intressant med att jobba med Microsofts teknologier. Det händer så mycket hela tiden och vad som är möjligt om fem år kan jag inte ens fantisera ihop.