System/Plattform

Skillnaden mellan CRM och ERP

Ibland använder vi oss av förkortningar utan att säkert veta vad de betyder eller vilken nytta de har för verksamheten. Du har säkert hört och kanske till och med sagt både ”CRM” och ”ERP” utan att helt veta skillnaden mellan dessa bägge två. Det ska vi nu försöka klargöra.

CRM – med kunden i fokus

Håller du koll på och följer upp hur många offerter ni har lämnat? Att era säljare arbetar på ett lustfyllt och systematiskt sätt och framför allt hur möter du era kunders behov, bygger relationer och skapar relevant marknadsföring?

Det är här ett kundvårdssystem kommer in i bilden, ett så kallat CRM-system. CRM står för Customer Relationship Management och i det här systemet samlar du all nödvändig information som du behöver ha om dina kunder för att bygga relationer och fatta datadrivna beslut. Precis som med ett ERP-system så kan du koppla på olika delar som just ditt företag har behov av. Det kan vara en säljmodul där era säljare arbetar kontinuerligt med att följa upp leads och skapa offerter eller en marknadsmodul där ni kan skapa automatiseringar mellan till exempel webbplats och mailutskick. Genom att ha allt i ett och samma system skapas synergier mellan sälj- och marknadsavdelningen vilket i sig ger nytta för både din kund och din verksamhet. Ditt CRM-system är det viktigaste verktyget för att du ska ha en överblick över det som sker externt och för att få kontroll på de aktiviteter som du har framför dig. Det är här som ditt företags framtida möjligheter finns samlade och du kan arbeta systematiskt för att följa upp dem.

ERP – hela företaget på ett ställe

När du driver ett företag behöver du säkerställa vilka intäkter och utgifter ditt företag har för att det ska må bra på kort och lång sikt. Du behöver också ha full koll på lagkrav och uppgifter som du måste rapportera till exempelvis Skatteverket. För att sköta det på ett enkelt och smidigt sätt har du någon form av ekonomi- eller redovisningssystem som bas i verksamheten. Där du kan se och registrera fakturor och utlägg.

Har ditt företag flera anställda, många transaktioner och en produktion som behöver följas upp använder ni er säkert av ett ERP-system. ERP står för Enterprise Resource Planning och är ett integrerat affärssystem där du kan få en total överblick över hela verksamhetens ekonomi, HR, produktion, lager mm. Du kan eliminera viss manuell hantering genom att skapa automatiserade flöden och med hjälp av Business Intelligence kan du analysera realtidsdata. Det finns olika verktyg och moduler som du kan koppla på och skala upp för just de det som din verksamhet har behov av att följa.

Ditt ERP-system har flera nödvändiga funktioner. En av de viktigaste är att det samlar all intern information om ditt företag på ett och samma ställe så som till exempel produktionsplanering utifrån lagda ordrar, lagerstyrning, optimering mm. I ditt ERP-system kan du göra analyser av det som har varit, justera och sätta prognoser för framtiden. Genom att titta i backspegeln ser du vad som måste förändras och vad du behöver göra för att nå uppsatta mål.

Vill du veta mer om ERP-system kan du läsa om hur Microsoft beskriver det här: Vad är ERP och varför behövs det?

CRM och ERP – allt på samma ställe med Microsoft Dynamics 365

Det finns många fördelar med att koppla ihop ert CRM- och ERP-system och få en helhetsbild av verksamheten – både för det som har varit och det du vill uppnå. Vi på CRM-Konsulterna arbetar med kundrelationer i fokus och bara med Microsoft Dynamics 365 och Power Platform. Det gör vi för att vi anser att det är den bästa och mest kompletta lösningen som finns på marknaden. Dessutom finns det oändligt med möjligheter i systemet som kan anpassas efter just ditt företags behov. Som till exempel att bygga verksamhetsnyttiga flöden som stärker dina kundrelationer och underlättar din vardag, så att ditt CRM-system kan utvecklas till ett komplett verksamhetssystem.

Kontakta oss med dina frågor!

Känner du dig osäker eller är du redo att komma igång? Kontakta oss så svarar vi på alla frågor eller föreslår ett uppstartsmöte där vi går igenom era behov.