System/Plattform

Flytten till Real-time journeys

Under september i år bytte Microsoft namn på marknadsmodulen från Dynamics 365 Marketing till Dynamics 365 Customer Insights. De gick även ut med information publikt om att de inte längre kommer att lägga mer utvecklingstimmar på den delen som heter ”Outbound”. Det är i Customer Insights ”Real-time journeys”, som redan funnits på plats under en längre tid, som alla nya funktioner kommer och ”Outbound” fasas ut. Detta leder till att du behöver ha en plan för hur din marketing-flytt ska se ut – det är alltså dags att börja packa flyttlådorna!

Dags att flytta till Real-time journeys?

Även om det ännu inte finns något datum satt för när Outbound helt kommer att sluta fungera, så är det hög tid att planera för hur du ska ta er marknadskommunikation in i Real-time journeys. Mycket spännande nyheter utlovas och det är här som Microsofts Copilot, en AI-baserad digital assistent, finns för marknadsmodulen . Med Copilots hjälp kommer du bland annat kunna skapa segment genom att med egna ord beskriva din målgrupp, få rekommendationer på innehåll till mejl anpassat efter målgrupp och skapa kundresor utifrån uppsatta mål. Copilot är revolutionerande och du kommer snabbt att se nyttan med din nya assistent – men nu tillbaka till flytten.

Att tänka på innan flytt till Real-time journeys

Vi har sammanställt våra tips och tankar om vad som kan vara bra att tänka på innan du flyttar:

Vilka är era starka (och svaga) funktioner

Nu har du ett fantastiskt tillfälle att se över era befintliga processer. Identifiera processernas styrkor och svagheter, och bestäm vilka som ska få följa med till Real-time journeys. Ta bara med det som fungerar och lämna det gamla bakom er.

Fokusera på en process i taget

För att förenkla övergången; ta en process i taget! Microsoft rekommenderar att du gör en så kallad inkrementell övergång. Där ni jobbar parallellt i Outbound och Real-time journeys, tills ni känner er bekväma i det nya sättet att arbeta med era marknadsföringsinsatser.

Funktioner och mallar

Microsoft har underlättat arbetet och många mallar (templates) går att flytta automatiskt eller genom några få enkla steg. Men bara för att det är möjligt så innebär det inte att du ska flytta med allt. Detta är ett bra tillfälle att se över om till exempel era mejl-mallar behöver uppdateras eller förändras. Nya behov har kanske uppstått sedan de skapades.

Vissa saker får du gratis

Allt arbete som lagts ner i Outbound behövs inte göras om. Vissa funktioner synkroniserar automatiskt; bildbiblioteket och segment ifrån Outbound kommer att finnas kvar i Real-time journeys.

Nya funktioner

Ny modul innebär nya funktioner och möjligheter. Vissa saker fungerar på samma sätt som tidigare. Andra behövs justeras..

Triggers

En av de största skillnaderna är att du nu kan starta färder baserat på triggers. Alltså att en kundresa startar genom att något utlöser den. Försök att tänka, inte bara i segmentskapande, utan också i trigger-funktioner.

Tänk över strukturen för Consent och prenumerationslistor

I Real-time journeys finns möjligheten att inte bara mejla till befintliga kontakter, utan också till leads. Det har lett till att Microsoft har varit tvungna att tänka om sitt consent-system som de har nu. Nu lagras consent-informationen direkt på en “contact point” istället för på kontaktkortet.

Tips! Microsoft har gjort stora förändringar här; så lägg lite extra tid på att förstå dig på denna del.

Ta tillvara på Microsofts guide

Microsoft har sammanställt en guide som hänvisar till hur din övergång från Outbound till Real-time journeys kan se ut. Den har varit ute ett tag, men ser ut att uppdateras regelbundet.

Guiden är bra på att beskriva när funktioner beräknas vara på plats. Och vilka funktioner som inte är på plats. Klicka här för att komma till guiden.

Håll koll på Microsoft Releaseplans för release av funktioner

Alla funktioner är inte på plats på en gång som du är van vid i Outbound. Men det lanseras hela tiden nyheter, just nu oftare än för någon av de andra stora modulerna från Microsoft. Därför är det extra viktigt att du ser till att du har den senaste versionen installerad . Ta därför för vana att göra en uppdatering minst en gång i veckan, så att du inte missar något nytt som kommit.

Vissa funktioner påpekar Microsoft att de kommer att komma i framtiden, men utan att ange exakt tidpunkt. Därför är det bra att hålla extra koll på Microsofts releaseplans för marknadsföringsmodulen.

Kontakta oss om ni vill ha hjälp med flytten

Stort lycka till med din flytt till Real-time journeys! Skulle du vilja ha hjälp med flytten hjälper vi på CRMK gärna till. Vi erbjuder ett flyttpaket, där vi arbetar tillsammans med er efter dessa beskrivna principer, så att ditt team så snabbt och smidigt som möjligt kan börja leverera värde till era kunder – in real time ! Kontakta oss om du vill veta mer.

Alexander Cederblad, applikationskonsult med en förkärlek till Customer Insights

Kontakta oss med dina frågor!

Känner du dig osäker eller är du redo att komma igång? Kontakta oss så svarar vi på alla frågor eller föreslår ett uppstartsmöte där vi går igenom era behov.