System/Plattform

Microsoft Build 2022 Power Platform highlights

Den 24-25 maj gick Microsoft Build av stapeln och som vanligt var det fullspäckat med intressanta sessioner och nyheter. I detta inlägg ska vi titta på det som presenterades ur ett Power Platform-perspektiv. I vanlig ordning publicerades det en Book of News i samband med eventet, i vilken du kan läsa om nyheter som presenterades uppdelat på olika områden.

Microsoft Build 2022
Microsoft Build 2022

Nyheter som presenterades

Den största nyheten enligt oss var Power Pages, vilket presenterades som en ny, femte del av Power Platform. Sedan tidigare har vi Power BI, Power Apps, Power Automate och Power Virtual Agents.

Vi har tidigare haft möjligheten att skapa portaler för våra kunder, till exempel för att de ska kunna visa upp information från Dynamics 365 CE/Dataverse för sina kunder. Denna portalfunktionalitet har varit något ”gömd” och funnits som en del av Power Apps, en av dess apptyper. Nu har Microsoft tagit denna funktionalitet till nästa nivå och introducerat Power Pages.

En annan stor nyhet som presenterades var Express Design, som låter dig skapa en app från en bild eller Figma design. Redan nu kan du prova detta i Maker Portal! Figma till App kan komma att bli riktigt intressant i framtiden och kan medföra att vi enklare kan samarbeta med team som fokuserar helt på desgindelarna av appbygget.

En annan sak vi tyckte var intressant på Build 2022 var något som kallas för ”Collaboration Controls for Power Apps”, det presenterades som en nyhet att det kommer att komma möjligheten att lägga till samarbetsfeatures i dina Power Apps appar, till exempel att lägga in Teams-chattar och uppgiftskomponenter. Här får vi hålla ögonen öppna!

Nya ikoner

Kanske har du redan uppmärksammat att Microsoft Build också gav oss några nya ikoner för de features vi använder i vår verktygslåda. Hela Power Platform finns som en egen ikon, även Power Fx, AI Builder och såklart Power Pages! Tips är att det går att ladda ner dessa ikoner från MS Docs, Microsoft Power Platform icons. På den sidan hittar du också ikoner för Dynamics 365 och Azure. Inte så relevant för vår kunder kanske, men bra att ha om du vill använda dessa i dina egna presentationer. Exempelvis om du ska lära ut vilka möjligheter som finns med Power Platform.

Sessioner från Build 2022 går att se on-demand och det går även att ladda ner själva Power Point-presentationerna som användes för vissa av sessionerna. Även det kan vara bra om du vill återanvända material när du lär ut plattformens möjligheter.

Här nedan är de nya ikonerna och som du kan se har Power Pages blivit en av de 5 stora delarna i Power Platform.

Power Platform Icons – Power Pages, en av nyheterna på Build 2022

Varför Microsoft Build är intressant

Varför är det bra att hålla utkik när Microsoft håller större events? Vi på CRMK har kompetens som ett av våra kärnvärden. Det innebär bland annat att vi tycker om att hålla oss uppdaterade kring vad som händer runt den plattform vi baserar lösningar på för våra kunder, Power Platform. Dynamics 365 CE är ju byggt på Power Platform, vilket innebär att nyheter kring plattformen generellt även är intressant för den som jobbar med Dynamics 365 CE.

Du känner säkert till att nyheter från Microsoft presenteras i Release Waves och att det finns tillhörande Release Plans där nya features dokumenteras. Detta är en levande dokumentation och du har kanske uppmärksammat att stora nyheter ofta presenteras under de större Microsoft-eventen och efter det kan dokumentationen för nuvarande våg uppdateras.

Det finns givetvis flera andra aspekter som också gör Build till ett intressant event. Det finns flera olika sätt att själv engagera sig i eventet, till exempel genom att aktivt delta i en viss session. I år hölls eventet virtuellt för tredje året i rad och detta år var det ett så kallat hybridevent, med 5 olika ”regional spotlights” där man kunde delta på plats samt registrera sig och delta virtuellt om man så önskade.

Nyfiken på mer från Microsoft Build 2022?

Du kan läsa fler sammanfattningar från mitt håll med mer detaljer på min personliga blogg samt på Community Ninjas Blog.

Microsoft Sverige har också skrivit om Build 2022, utifrån ett bredare perspektiv. Microsoft Build 2022 går av stapeln: Här är höjdpunkterna.

Samtliga bilder i detta inlägg kommer från Microsoft Build.

Carina Claesson, MVP och systemarkitekt

Kontakta oss med dina frågor!

Känner du dig osäker eller är du redo att komma igång? Kontakta oss så svarar vi på alla frågor eller föreslår ett uppstartsmöte där vi går igenom era behov.