System/Plattform

Microsoft Ignite november 2021 – många spännande nyheter att se fram emot

Microsoft Ignite gick av stapeln i veckan och i vanlig ordning var det fullspäckat med nyheter. Ur ett Power Platform-perspektiv har jag nedan sammanfattat nyheter som vi på CRM-Konsulterna tycker är extra intressanta för våra kunder.

Power Apps mobilappar för IOS and Android

Skapa appar som publiceras till Apple App Store eller Google Play istället för att användarna skall köra dem i en enda app (Power Apps-appen). Detta blir mer likt så som man är van vid att arbeta mobilt och hur man använder andra mobilappar. Vi ser detta som ett stort lyft för plattformen och för att kunna göra det mer användarvänligt för våra kunder.

Power Apps Pay-as-you-go

Nytt licensalternativ som innebär att man betalar per aktiv användare per app, per månad. Det kommer finnas ”Pay-as-you-go meters” som visar hur man ligger till, det vill säga hur många som använt appen under en viss tidsperiod samt även ”meters” för datalagring och API requests. Länka miljön till en Azure subscription, få information om dessa ”meters” i Azure. De två befintliga alternativen ”Power Apps per användare/app/månad” och ”Power Apps per användare/månad” finns kvar, Pay-as-you-go är ett alternativ som tillkommer.

Samarbeta med appbygge

Man kommer att kunna arbeta smidigare tillsammans med att ta fram appar, genom att kunna ha kommentarer likt hur kommentarer fungerar när man skapar Word-dokument eller PowerPoint-presentationer tillsammans. Allteftersom våra kunder börjar bygga mer och mer produktivitetsappar verkar detta vara ett smidigt sätt att kommunicera på runt en viss app som man håller på att ta fram.

Samarbeta i Dynamics 365

Detsamma kommer att gälla när man arbetar, till exempel med att uppdatera sina kunder i Dynamics. Man kommer att kunna se vilka kollegor som arbetar med samma kund och även komma åt och chatta med varandra inifrån Dynamics.

ContextIQ

Att enklare kunna använda olika verktyg tillsammans var något som vi fick se mycket av under Ignite. Till exempel hur man i Microsoft Teams eller i ett nytt mail i Outlook kan klippa in saker från Dynamics och få det klickbart för sin kollega och hur man från Dynamics kommer åt och kan chatta med sina kollegor. Mycket användbart tycker vi och vi gillar hur det blir ett mer enhetligt arbetssätt där man förhoppningsvis till exempel slipper byta till en annan applikation för att se detaljer kring det ens kollega tipsat om i Teams.

Microsoft Mesh for Microsoft Teams

En annan intressant del som visades var Microsoft Mesh for Microsoft Teams, där man kan ha virtuella möten på ett helt nytt sätt. Dyk upp som din avatar, samarbeta kring whiteboards eller ta en kaffe ihop i ”Metaverse” (som Microsoft kallar den här digitala världen som bebos as digitala tvillingar av oss själva, våra kollegor, platser och andra saker). Även Microsoft Loop verkar intressant, ett nytt sätt att samarbeta med varandra kring sina idéer. Brainstorma kring olika ämnen, kommentera och reagera på varandras input. Det återstår att se i vilka sammanhang Loop kommer in tillsammans med övriga verktyg vi har i Microsoft 365.

Kul att se hur mycket det satsas på verktyg för digitalt samarbete och även hur dessa blir tightare tillsammans med verktygen för att hålla ordning på kund- (och andra typer av) relationer.

Vill du läsa fler nyheter från Ignite 2021?

Läs mer om nyheterna som är på gång i Microsofts Ignite Book och News.

Jag har också gjort en sammanställning ur mitt perspektiv på min blogg om du vill fördjupa dig ytterligare.

Glöm inte bort att sessioner finns att titta på on-demand på MyIgnite och på måndag kommer ni att kunna läsa mer om olika sammanställningar från Microsoft och communityt i Power Platform Weekly.
PS: Ni har väl inte missat att det går att få detta nyhetsbrev direkt i er inbox?

Carina Claesson, Systemarkitekt, MVP

Kontakta oss med dina frågor!

Känner du dig osäker eller är du redo att komma igång? Kontakta oss så svarar vi på alla frågor eller föreslår ett uppstartsmöte där vi går igenom era behov.