System/Plattform

Nyheter från Microsoft Build 2021

Förra veckan gick Microsoft Build av stapeln. Det är en årlig konferens för utvecklare och precis som andra events det senaste året så hölls även detta virtuellt. Många av sessionerna finns tillgängliga även i efterhand, så kallat on-demand. Man hittar dem här: https://mybuild.microsoft.com/sessions

Även om det är en konferens för utvecklare så ska man inte låta sig skrämmas av det. Allt eftersom Microsofts low-code plattform Power Platform växer så har delar av Business Applications-utbudet och ”citizen developer” features blivit allt större del av Microsoft Build.

Intressanta nya features

Förutom att det presenterades nyheter som underlättar för utvecklare när lösningar tas fram och paketeras så presenterades följande intressanta nya features:

Power Apps Ideas – Få smart hjälp när du skapar dina canvas appar. Använd vanligt språk och skriv in vad du vill åstadkomma och få förslag på formler. Vi tror att detta är något som kommer att underlätta för våra kunder som har kommit igång och bygga appar på egen hand!

Power Fx i model-driven commanding – de formler man använder i canvas appar (och även i Excel) kommer man också att kunna använda på andra ställen i Power Platform i framtiden. Under Build presenterades att man kommer att kunna använda det istället för JavaScript när man skapar t ex nya knappar i Dynamics Sales, Customer Service eller i era egna modell-drivna appar. Återigen något som både kommer att göra att vi tar fram lösningar smidigare och dessa typer av anpassningar kommer att kunna göras av fler än utvecklare hos våra kunder som bygger egna appar.

Det finns flera olika sätt att sätta upp trial-miljöer på. Det har sedan tidigare funnits något som kallats Power Apps Community Plan. Den kommer snart att kallas Power Apps Developer Plan och nyheter är att man kommer att få tillgång till mer än en personlig miljö samt möjlighet att dela med sig av appar till andra i testsyfte. Bra för våra kunder som vill ha en egen personlig miljö att ”labba i”.

En annan del vi tycker låter mycket intressant från Build är något som presenterades som Industry Components. Specifika komponenter som har tagits fram för olika branscher som på ett smidigt sätt ska kunna läggas in i de appar vi skapar. Detta tycker vi låter som något väldigt användbart och ser fram emot att få ta del av hur vi kan göra smarta lösningar för våra kunder i framtiden.

Om du är nyfiken på mer från Microsoft Build 2021

Läs mer i Microsoft Build Book of News: Microsoft Build 2021 Book of News

Ta även del av den summering som CRM-Konsulternas Carina Claesson har skrivit: Microsoft Build 2021 – 10 highlights from a Power Platform perspective – Carina M. Claesson

Kontakta oss med dina frågor!

Känner du dig osäker eller är du redo att komma igång? Kontakta oss så svarar vi på alla frågor eller föreslår ett uppstartsmöte där vi går igenom era behov.