Möt vår kollega Benedikt Bergmann, systemarkitekt och Microsoft MVP. Han är den som har fått hela bolaget och våra kunder att alltid tänka ALM-process tidigt i projekten och han har till och med skrivit en bok i ämnet. En drivande kraft i vårt utvecklarråd och nu är han på gång att exportera CRMK, när han just har startat upp vårt tyska systerbolag i Frankfurt. Ta del av hans bästa tips om hur du skapar riktigt bra teamwork och levererar hållbara lösningar.
Teamwork avgörande för framgång
Ett starkt teamwork är avgörande för att uppnå framgång i ett projekt. Genom samarbete kan teammedlemmar kombinera sina unika färdigheter och perspektiv, vilket leder till kreativa lösningar och effektivare problemlösning. Dessutom främjar god kommunikation och stöd inom teamet en positiv arbetsmiljö där alla kan prestera på topp. På CRMK ser vi alltid till att rätt kompetens används vid rätt tillfälle, något Benedikt gärna framhåller.
– Vi försöker alltid att ta in rätt konsult till det som ska göras, med bäst kompetens för just den uppgiften som ska lösas, inte bara tillsätta en ledig konsult. Det är för mig att vara ärlig med kunden. En person kan inte göra allt, utan det krävs ofta ett team med olika kompetenser.
Han fortsätter:
– Utöver de projekt som jag har varit en teammedlem i, har jag också satt upp ALM för andra kunder som jag egentligen inte arbetat med. Jag tycker att det visar hur teamwork praktiskt fungerar i vårt företag. Det vill säga att vi alltid försöker kalla in de personer som är experter inom ett visst område när det handlar om något specifikt. Sedan försöker vi givetvis också lära upp fler personer inom området, både hos kunden och internt hos oss. Kunden är också en del av teamet och vi vill att alla ska vara delaktiga.
ALM-process kopplat till teamwork
Att ALM (Application Lifecycle Management) är något som ligger extra varmt och hjärtat för Benedikt framgår tydligt. Han har till och med hunnit med att skriva en bok om ämnet med namnet ”Application Lifecycle Management on Microsoft Power Platform”.
I ett nyligen avslutat projekt är det just den delen kring ALM som han vill lyfta fram lite extra.
– I alla projekt är det viktigt att få till en fungerade ALM-process som alla förstår och där automatiseringar sker under kontrollerade former. Det var just det som var viktigt i denna leverans, att säkerställa bra rutiner för att kunna leverera en hållbar lösning med kommande nya versioner till kunden.
– Värdet kunden får på lång sikt är nyttan som bra ALM-rutiner ger. De kommer att få smidigare, snabbare och mer kontrollerade/säkra deployer, det vill säga lyft av funktionalitet från utvecklingsmiljön till test och produktion, samt att allt vi gör hos kunden versionshanteras systematiskt. Det underlättar för teamet!
En väl fungerande ALM-process är alltså enligt Benedikt nyckeln till hållbara och lyckade leveranser men han lyfter även vikten av återkoppling i teamet, där även kunden ingår.
– Se till att sätta upp bra ALM-rutiner från start så minskar risken att ni blir oense på grund av att någon ändrat på en funktion av misstag direkt i produktion. Skämt åsido, det är alltid bra att kolla upp saker och återkoppla snabbt. Om man inte vet svaret på en fråga direkt kan man alltid be om att få återkomma. Det är sådant som jag själv uppskattar. Att se till att hålla det man lovar och flagga i god tid om oväntade saker händer.
Framtiden innehåller både AI och low-code
På frågan vad som är mest ”hett” nu, och vad han tror kommer spela den största rollen om ett år, svarar Benedikt:
– Det är självklart AI. Alla måste ha en grundförståelse för vad det är och hur man eventuellt skulle kunna använda det i den egna organisationen. Det är en gigantisk hype som kommer att förändra hur vi jobbar (och den resan har redan startat).
Men allt kommer inte att lösas med AI tror Benedikt:
– Förutom AI är det viktigt att uppmärksamma utvecklingen inom vårt område, Power Platform, där low-code fortsätter att spela en central roll. Allt fler personer i verksamheterna kommer att använda low-code för att skapa appar och automatiseringar, vilket ökar behovet av stöd för att göra detta på ett hållbart och effektivt sätt. IT-avdelningen i organisationerna kommer också att behöva stöd för att hantera den ökade användningen av low-code, och här blir ALM-processen återigen relevant.
Erfarenhet bygger förmågan att arbeta i team
Benedikt Bergman är idag systemarkitekt och har en lång bakgrund som konsult inom Microsoft Dynamics 365 och Power Platform. Men han har även fler erfarenheter som hjälper honom i vardagen och som format hans sätt att arbeta. När han var yngre tränade han barn i gymnastik och han har också arbetat som frivillig brandman.
– Det lärde mig att ta ansvar, agera på ett bra sätt i stressade situationer, samt att hantera olika typer av personer. Jag är övertygad om att det har hjälpt mig i mitt professionella liv fram tills idag.
Det är framför allt omväxlingen och kundernas skiftande verksamheter som gör arbetet som konsult roligt tycker Benedikt.
– Helt klart att jag har möjlighet att jobba med så många olika kunder, i så många olika projekt tillsammans med mina kollegor. Varje projekt är unikt och ger mig möjlighet att utveckla mig själv och våra kunder inom flera olika områden. Vi i teamet lär oss hela tiden av varandra.
Att vara tillgänglig för kollegor och uppdaterad på det senaste inom plattformen är viktiga delar för Benedikt för att stärka teamet och våga utmana och utvecklas tillsammans.
– Jag har ofta dedikerad tid i min planering för att kunna stötta kollegor, inte minst i ALM-frågor, men även i frågor kopplade till nya features from Microsoft och till traditionell utveckling.
Förutom de tvåbenta kollegorna har Benedikt ytterligare en trogen teammedlem som syns på kontoret ibland – Raya, en svart jaktlabrador.
– Mina kollegor brukar säga att jag är ordningsam och strukturerad. Men om jag mot all förmodan skulle ha råkat glömma att skaffa hundvakt när jag ska resa bort, då vet jag att det finns snälla kollegor som ställer upp. Vi kollegor som har hund brukar hjälpas åt att passa varandras. Min hund Raya är för övrigt ofta med på kontoret, det brukar vara uppskattat av mina kollegor.
Fem tips från Benedikt Bergmann för hållbara team och leveranser:
- Sätt upp bra ALM-processer från start för att undvika oönskade ändringar i produktion.
- Återkoppla alltid, be att få återkomma om du inte vet svaret direkt.
- Flagga i god tid om oväntade saker händer.
- Engagera rätt kompetens, för rätt uppgift – för att få bäst resultat.
- Se till att ständigt förbättra och uppdatera era arbetsprocesser.
Vill du ha fler tips? Vi har sedan tidigare skapat en handbok, Den unika kundrelationen, där ett urval av våra konsulter delar med sig av sina erfarenheter.