System/Plattform

Microsoft Build 2024 – Highlights

Förra veckan gick Microsoft Build 2024 av stapeln och i vanlig ordning presenterades framtidsvisioner och nya features introducerades. I vårt inlägg ”Så håller du dig uppdaterad inom Dynamics 365 och Power Platform” nämnde vi att det är bra att hålla utkik under de större Microsoft-eventen och just Microsoft Build är ett event som är bra att ha koll på. Här har ert företags superusers något att bita i, det är alltid mycket information på en och samma gång. I detta inlägg går vi igenom vad vi tycker är bra att känna till från årets upplaga av Microsoft Build.

Övergripande budskap

Microsoft Build är riktat mot utvecklare, men eftersom Power Platform-delar har varit med i de senaste årens Build så finns det ju också low-code-delar som skulle kunna vara av intresse för de som bygger appar och sätter upp automatisering själva.

På tal om low-code, så pratar man inte längre om no-code / low-code / pro-code, man pratar om copilot first development. Vision och övergripande budskap innefattar också hur vi kommer att ha mer hjälp av copilots i framtiden och även hur våra egna copilots kan byggas med ”agent capabilities”. Något som innebär att en copilot kan tänkas bli mer än bara en chatbot. Den kommer kunna arbeta i bakgrunden och även triggas (köras igång och hantera automatisering) utan att en användare startar en chatt med den.

Hur kommer AI att forma vår framtid? Hur vi bygger appar och vad vi bygger för appar ser man som något som kommer att förändras. Mer hjälp av Microsoft Copilot där vi beskriver med ord vad det är vi vill åstadkomma och vi får stöttning på vägen. Även när det gäller datamodellering. Det är alltid spännande att ta del av Microsofts framtidsvisioner, men man ska ha i åtanke att det som presenteras på dessa events kan vara sådant som är något eller några år bort innan vi kommer använda det i praktiken.

Några av nyheterna som presenterades var just att kunna bygga egna copilots med ”agent capabilities”, copilot connectors (fler sätt att koppla sig mot externa tjänster från sin copilot), AI flows (Power Automate cloud flows som genereras per automatik utifrån instruktioner och inparametrar), AI recorder (enklare att jobba med RPA), kodvy i Power Apps och mer stöttning i att arbeta med Power Fx-formler, likt hur man arbetar med GitHub Copilot.

Vad behöver jag som superuser känna till?

Vad från Microsoft Build kan då vara intressant att veta om för dig som superuser?

Det är alltid bra att känna till vart produkterna och tjänsterna från Microsoft är på väg och vilka möjligheter man kommer ha framåt.

Copilots med ”Agent Capabilities” presenterades som redan nämnt som något nytt, kommande. Att en copilot har “Agent Capabilities” kännetecknas av tre saker. Att den kan arbeta med automatisering helt oberoende av en användare. Att den utöver att svara på chatförfrågningar kan svara på andra events. Att den kan agera ”on behalf” av ett företag, en avdelning eller ett team och inte bara som en användare. Copilots kommer alltså kunna vara mer än bara chatbots, vi kommer kunna trigga igång dem på fler sätt.

Ett par andra intressanta saker var möjligheten kring modell-drivna appar, där man kommer kunna använda Microsoft Copilot för att ställa frågor om sin data, likt sökfunktionalitet fast i chattform. Detta är något som slutanvändare får nytta av. En annan sak som gynnar slutanvändaren är att få förslag på vilka information man ska fylla i på ett visst formulär, t ex när man skapar en ny kund i sitt CRM-system.

Mycket Power Platform-relaterat under Build handlar om de som bygger appar och sätter upp automatisering. Kanske är du som superuser inblandad i det. Den som bygger canvas appar kan glädjas åt att det blir smidigare att kika på hur det ser ut ”bakom” appen. En ”code view” och möjligheter att klippa/klistra in mellan kod och komponenter i appen. Integrerad källkodshantering för dina lösningar var en annan nyhet som presenterades.

Det presenterades hur Microsoft ser att vi kommer bygga appar och skapa automatisering i framtiden. Från början var man en “maker” och skapade allt själv. Senaste året har vi börjat ta hjälp av copilot när vi bygger appar (maker + copilot) och i framtiden ser man det som att vi kommer att vara en del av fler copilots (maker + team av copilots).

Läs mer om nyheterna i Microsoft Build 2024 Book of News.

Läs mer i inlägget på min privata blogg.

Carina Claesson, MVP, Systemarkitekt

Kontakta oss med dina frågor!

Känner du dig osäker eller är du redo att komma igång? Kontakta oss så svarar vi på alla frågor eller föreslår ett uppstartsmöte där vi går igenom era behov.