System/Plattform

Power Platform och Dynamics 365 2022 Release Wave 1

– Vad kommer härnäst?

Ny avancerad sökning eller kunna söka i Dynamics direkt från Microsoft 365 sök! Detta är några av de spännande nya funktioner som Microsoft berättar mer om i 2022 Release Wave 1 Release Notes, vilket alltså är beskrivningen av vad de kommer att släppa under första halvåret 2022 för Dynamics och Power Platform.

I detta inlägg vill vi dela med oss av hur vi tänker generellt kring uppdateringar som kommer till plattformen, hur man kan förbereda sig och vad som är bra att ha i åtanke. Vi vill också lyfta fram ett par utvalda nya features för Power Apps och Power Automate. Glöm inte att många av de sakerna som presenteras under Power Apps-avsnittet också är relevant för Dynamics-apparna.

Early Access – tillgång till utvalda nya features redan nästa vecka

I vanlig ordning kommer man att kunna ta del av vissa nya features före utrullningen påbörjas. Man kan förbereda sig redan nu och läsa på om vad som snart släpps och redan nästa vecka (31 januari 2022) kommer man att kunna testa ”Early Access” features. Detta genom att aktivera våg 1 i en temporär miljö och under kontrollerade former testa sin befintliga uppsättning tillsammans med ny funktionalitet som kommer.

Värt att nämna är också att features kategoriseras in i tre olika grupper; User Automatically, Admins/Makers/Analysts Automatically och Users by admins makers or analysts. Det betyder helt enkelt att man klassar olika features efter om de kommer slås på automatiskt eller behöver slås på av en administratör samt om olika features är tänkta att underlätta för slutanvändare eller de som bygger appar mm. De features som kan testas inom “Early Access” är generellt sådant som slås på per automatik för slutanvändare.

Nya features för dig som användare

Exempel på vad som kommer utifrån ett användarperspektiv när det gäller Power Apps appar och även för Dynamics apparna är att kunna se vilka andra personer som är inne och jobbar med samma saker som man själv i en viss app. Det mesta man arbetar med i en Dynamics-app eller model-driven annan app har en ägare, t ex någon av användarna äger ett konto. Man att kunna se mer information om den som är ägare, t ex om personen är online, skicka ett mail eller starta en chatt. Det kommer också bli enklare att dela information (t ex dela en länk till visst Konto med en kollega).

Nya sätt att söka information

Det kommer nya sätt att söka fram information på, både inom en viss app med modern avancerad sök och även med Microsoft 365 sökning. Vi gillar att avancerad sökning kommer att få en modernare look and feel, det kommer att matcha andra UI-delar på ett mycket bättre sätt än att behöva öppna upp legacy avancerad sökning, a.k.a. CRM 4.0 sökning.

Hantering av aktiviteter

Andra favoriter är att hantering av aktiviteter i appar förbättras, t ex när man skapar en ny aktivitet får man upp olika val (vilka aktiviteter man kan välja på) beroende på vilka aktiviteter som är relevanta för appen och man kommer att kunna ansluta till ett teams-möte inifrån mötet som finns i appen. Detta gör att man slipper byta till en annan applikation för att ansluta till ett Teams-möte och kanske slipper du tappa fokus för att du råkar se saker som påminner dig om arbetsuppgifter av lägre prioritet.

Nya features för dig som bygger egna appar

Här följer ett par nya features ur ett maker-perspektiv, det vill säga saker som kommer för dig som bygger appar. Bland annat kommer man att kunna arbeta med att ta fram en viss app tillsammans med sina kollegor, arbeta i Power Apps Studio samtidigt med samma app och sen få ändringarna mergade.

Precis som användare kommer att kunna göra modernare sökningar och säga adjö till legacy avancerad sök så utlovar utgivningsplanen för Power Platform att makers kan säga hej då till legacy formulärdesignern. Exempel på vad som har saknats att kunna göra i moderna formulärdesignern är konfiguration av PCF-kontroller, filtrera lookups och hantering av affärsregler.

Tabelldesignern från DV4T flyttar in i Maker Portal

I Dataverse for Teams (DV4T) har vi haft en tabelldesigner som skiljer sig åt från hur det ser ut när man jobbar med datamodellering i Maker Portal. Tabelldesignern från DV4T kommer att flytta in i Maker Portal, det är bra för då blir det mer enhetligt och konsekvent för oss som jobbar med datamodellering. Det kommer också enklare sätt att skapa upp tabeller on the fly vid Excel-import, något vi sedan ett tag tillbaka har haft tillgång till att göra med Power Platform Dataflows. Det återstår att se om detta kommer att lämpa sig enbart för demo-miljöer och i PoC-syfte eller något mer. Har vi ingen möjlighet att styra vad det blir för prefix för tabeller och kolumner lämpar det sig inte så bra för när man tar fram lösningar som ska hålla i längden.

Power Fx

Man kan läsa om en hel del nya features och förbättringar kring Power Fx. Power Fx är namnet på formlerna i canvas appar och vi har det senaste året även fått se hur Power Fx introduceras också i andra delar av plattformen, så som beräknade kolumner (DV4T) och model-driven commanding (dvs. konfigurationer som tidigare gjorts med med Ribbon Workbench, t ex nya knappar eller justering av befintliga). Nyheter som kommer inkluderar smartare hjälp för att hitta fel i ens formler, command designern med Power Fx förbättras kring bland annat ALM, förbättringar kring Power Fx för beräknade kolumner och man har tagit efter hur namnhanteraren fungerar i Excel och tillämpar det på Power Fx formler för att optimera och få det mer konsekvent.

Nya features för dig som skapar cloud flows

Här följer ett par nya features ut ett Maker-perspektiv fast för Power Automate cloud flows.

Det kommer en ny ”Home experience” för Power Automate. Vi gillar den, den påminner mer om vårt favoritställe Maker Portal vid en första anblick. Intressanta saker som kommer för cloud flows inkluderar förbättringar när det gäller copy-paste funktionalitet för cloud flows. Fler delar i ett flow kommer ha stöd för detta och även connection references kommer att komma med vid kopiering. Även möjlighet att göra Undo. Smidigt för den som sitter med uppsättning av flows på dagarna!

Det kommer också en hel del förbättringar när det gäller connections och connection references. T ex kommer man att kunna påverka kring connection references när man skapar ett flow och man kommer att få bättre varningar för felaktiga connection references. Kort och gott kommer vi kunna förbättra våra ALM-processer framöver!

En annan intressant nyhet som presenteras under Power Automate-avsnittet är OData editor förbättringar. Vi kan se en bild i utgivningsplanen som visar filtrering i ett läge där SharePoint Online-connectorn används. Vi ser framför oss att det hade underlättat för Makers att ha detta även för Dataverse connectorn.

Läs mer om nyheterna från Release Wave 1 2022

Är du nyfiken på tidigare releaser? Här hittar du mer information om Release Wave 1 2021.

Carina Claesson, Systemarkitekt, MVP

Kontakta oss med dina frågor!

Känner du dig osäker eller är du redo att komma igång? Kontakta oss så svarar vi på alla frågor eller föreslår ett uppstartsmöte där vi går igenom era behov.